Vasectomie/ sterilisatie bij man
Bij een sterilisatie worden de beide zaadleiders doorgesneden. De zaadcellen komen hierna niet meer in het zaadvocht terecht, maar worden door het lichaam afgebroken. Door een sterilisatie wordt u onvruchtbaar. Als u hiervoor kiest, moet u zeker weten dat u geen kinderen (meer) wilt. Een sterilisatie biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids, gonorroe of syfilis.
Gevolgen
Een sterilisatie beïnvloedt uw seksuele beleving niet. U houdt een normale erectie en de zaadlozing blijft hetzelfde aanvoelen. Ook ziet het vocht dat bij een zaadlozing naar buiten komt er niet anders uit dan gewoon sperma. Er is een heel kleine kans dat u na een tijdje last krijgt van een pijnlijk gevoel voor een zaadlozing. Meestal gaat dit vanzelf over.
Chronische pijn
Een klein deel van de mannen die zich laat steriliseren houdt pijnklachten van de balzak. Dit wordt het ‘post-vasectomie pijnsyndroom’ genoemd.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt, graag eerst bespreken op het eerste consult.
Voorbereiding
Eerst wordt u uitgenodigd voor een consult op het spreekuur. Vervolgens zal er dan een afspraak gepland worden voor de ingreep.
Balzak ontharen
2 dagen voor de ingreep moet u de balzak ontharen. U kunt de balzak scheren of een ontharingscrème gebruiken.
Vervoer regelen
Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Probeer daarom van tevoren vervoer te regelen.
Meenemen
Het is belangrijk dat u op de dag van de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek meeneemt, zodat u die na de ingreep kunt aantrekken.
Op tijd afzeggen!
Wilt u het zo spoedig mogelijk doorgeven als u uw afspraak om wat voor reden dan ook niet kunt nakomen. U kunt tot 24 uur van tevoren de afspraak kosteloos afzeggen. Daarna worden er kosten berekend. De rekening krijgt u thuisgestuurd.
De ingreep
Vlak voor de ingreep krijgt u een verdovingsinjectie in de huid van de balzak. Er worden 2 sneetjes in de balzak gemaakt, waarna de zaadleiders worden blootgelegd. Van beide zaadleiders wordt een stukje weggehaald. Daarna worden de uiteinden afgebonden. Op de wondjes komen pleisters.
De zaadleiders lopen door de liezen. Tijdens de operatie kunt u een pijnlijk, trekkend gevoel in uw liezen krijgen.
De ingreep duurt ongeveer 30-45 minuten.
Na de ingreep
Na de ingreep mag u weer naar huis. Houd er rekening mee dat u niet zelf kunt autorijden of fietsen.
Waar u thuis op moet letten
De eerste 24 uur na de ingreep kunt u het beste een strakke boxershort of onderbroek dragen (of een strakke zwembroek).
- Om een nabloeding te voorkomen, is het verstandig om het de dag van de ingreep rustig aan te doen. U kunt beter niet naar uw werk gaan. De dag erna kunt u uw gewone bezigheden weer oppakken. Vermijd de eerste 2 weken zware lichamelijke activiteiten zoals zwaar tillen en sporten.
- De pleisters moeten 24 uur blijven zitten. Daarna mag u ze verwijderen.
- Na het weghalen van de pleisters mag u weer kort douchen. Na 5 dagen kunt u weer in bad.
- Na ongeveer 5 dagen, als de wond voldoende genezen is, kunt u weer geslachtsgemeenschap hebben.
- Pas na ongeveer 3 maanden bent u onvruchtbaar. Gebruik voorbehoedmiddelen totdat is vastgesteld dat uw sperma geen zaadcellen meer bevat.
- Na de vasectomie zitten er nog zaadcellen in het stuk van de zaadleiders dat na de onderbreking naar de penis leidt. Die zaadcellen kunnen nog weken overleven. Daarom moet u na ongeveer 12 weken (of circa 30 ejaculaties) na de vasectomie uw sperma bij het laboratorium inleveren. Er wordt dan gecontroleerd of zich nog levende zaadcellen in het sperma bevinden.
- Een 2e controle is nodig indien uit de 1e controle blijkt dat er nog spermacellen aanwezig zijn
- Als de test aantoont dat er geen levende zaadcellen meer zijn, is vrijen zonder condoom of ander voorbehoedmiddel veilig.
Contact opnemen
Als gevolg van de sterilisatie kunt u een nabloeding of wondinfectie krijgen. Dit komt gelukkig zelden voor.
Neem contact op met de praktijk:
- Als u koorts hebt, boven de 38,5º C.
- Als u hevige pijn hebt.
- Als de balzak erg gezwollen is.
- Als de wondjes blijven bloeden.
Verder van belang
Er is een kleine kans (circa 1 %) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien waardoor zaadcellen weer in het zaadvocht terecht kunnen komen en er dus opnieuw vruchtbaarheid ontstaat. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in uw zaadmonster geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Soms worden in zaadmonsters gedurende een langere periode steeds bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen één jaar.
Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster zult u, na overleg met uw behandelend arts, opnieuw worden gesteriliseerd. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. Slechts in voorkomende gevallen kan een sterilisatie wel eens ongedaan worden gemaakt. Dit lukt echter niet altijd! U moet er daarom zeker van zijn, dat u deze ingreep wilt ondergaan.
Vragen?
Neem contact op met de praktijk 0592- 398210 voor verdere informatie.