Stoppen met roken

Stoppen met roken begint met een goede motivatie. Wanneer u zelf niet voor 100% gemotiveerd bent is de kans op succes een stuk kleiner. Een goede motivatie is helaas niet altijd voldoende. De lichamelijke en geestelijke verslaving aan de tabak maken ook voor gemotiveerde mensen het stoppen (en dit volhouden) moeilijk.

Stoppen met roken

Begeleiding en medicijnen
U kunt in onze praktijk hulp krijgen voor het stoppen met roken. In een aantal gesprekken gaat de POH-s Marianne Scheven of POH-ggz Ellen Moorman met u na wat uw motivatie is om te stoppen, welke stoppogingen u al eerder hebt ondernomen en welke problemen u daarbij hebt gehad. Hierna stelt ze met u een plan op over de juiste manier om deze keer te stoppen. Zo nodig overlegt zij met de huisarts als er ook ondersteunende medicatie gewenst is. Na de stopafspraak houdt zij contact met u om de problemen die u dan ervaart, te bespreken.

Adviezen

  • Blijf alert. Op onverwachte momenten kunt u plotseling weer naar een sigaret verlangen. Blijf daarom opletten! Zorg dat u alvast een paar alternatieven voor roken hebt bedacht. Bijvoorbeeld even diep ademhalen, iemand opbellen, een glas water halen, een muziekje opzetten.
  • Zoek steun. Leg uit aan uw omgeving dat u bent gestopt. Spreek met andere rokers af dat ze u geen sigaret aanbieden en liefst niet in uw omgeving roken. Of probeer samen te stoppen. Pas op met alcohol. Onder invloed van alcohol is het moeilijker om nee te zeggen tegen roken. Probeer de eerste weken geen of weinig alcohol te drinken.
  • Positief denken. Geef uzelf een compliment omdat u nog steeds niet rookt.
  • Bedenk een leuke beloning voor uzelf (iets leuks kopen, naar de bioscoop). 
  • Denk niet: "Eentje maakt niet uit" of "Ik heb er wel een verdiend". U maakt het uzelf dan onnodig moeilijk.
  • Bedenk nog eens dat het stoppen met roken goed is voor uw gezondheid. 
  • Uw conditie verbetert, u voelt zich fitter, u kunt beter proeven en ruiken en u wordt minder snel verkouden of ziek. Dit merkt u al na een paar weken. Als u het drie maanden weet vol te houden, is de kans groot dat u het ook een jaar volhoudt. Zet dus alles op alles om die drie maanden te halen!


Meer informatie

thuisarts.nl/stoppen-met-roken
Folder Stoppen met roken